Публикационен път

П

Пътуването до публикуването на първия ми роман за деца е осеяно с пътни блокади и нестабилни мостове. Добрата новина? На всеки развълнуван етап съм взимал съвети (и анти-съвети), които с удоволствие споделям с всички …

Прочети

За мен това беше лесният етап! Амбициозните писатели трябва да четат като маниаци, за да са наясно с работата на други писатели, както на местно, така и на международно ниво. Няма смисъл да пишете убийствена история, ако тя прилича на нещо вече публикувано. За съжаление, това означава, че няма магьосници с белези на име Бари.

Пишете

Ето едно просто уравнение: колкото повече пишете, толкова по-добре ставате в писането. По времето, когато бях готов да се родя, вече бях завършил първите си три ръкописа (прекарвах по-голямата част от времето, търсейки някъде къде да включа лаптопа си). Когато лекарят ме блъсна отзад, аз го погледнах и казах: „Уааа!“ Което разбира се означаваше: „А, ти трябва да си моят агент!“ Продължавах да драскам домашно приготвени комикси през детството си, преди да започна да пиша за сърф списания на 17-годишна възраст. Оттогава имам публикувани хиляди статии и фигури. Много бяха „хакерски“ истории; няколко ми спечелиха награди и състезания. Всичко това помогна за изграждането на моите писмени умения и глас.

Обратна връзка

Местен учител прочете първия ми ръкопис на своя клас (благодаря, Боб Суоуп). Отзивите бяха страхотни. Едно хлапе възхитено, “Точно като Хари Потър, само по-смешно!” Обяждах този комплимент за един месец.

Късметлия съм, че десетгодишните вярват, че плащането в Paddle Pops е индустриален стандарт за редактори, иначе досега щях да съм счупен (добре, всъщност съм счупен). Прочетох всичките си истории на дъщеря си, нейните приятели и всички млади роднини, които мога да спася. Винаги, когато моите непълнолетни фокус групи се отклоняват до най-близкия телевизор, знам, че главата, която чета, се нуждае от сериозна реконструкция. Винаги, когато децата седят залепени за столовете си и изискват повече, знам, че историята ми се движи в правилната посока (и съм си купила правилното лепило и греблата).

Полезно е да оставите и възрастните да се вмъкнат във вашата история. Възрастни писатели, т.е. Научих, че е най-добре да избягвате членове на семейството и приятели, освен ако не им харесва да карате тези хора да бягат, когато ви видят. Вместо това се присъединете към местна или онлайн група за критика. Отглеждането на дебела слонова кожа също ще ви помогне през този етап.

нова редакция

Накрая смятате, че вашата книга е готова. Не е. Време е да оставите ръкописа да диша един месец, преди да го преразгледате със свежи очи. Бъдете безмилостни. Хакнете тези излишни прилагателни, които редакторите се отвращават. Изтрийте всяка сцена, която не искри, раздвижете сюжета на няколко нива и принудете читателя да продължи да чете.

Препишете отново

Като писател за деца, вие не само се състезавате срещу мутантната купчина от ада и други детски книги, но и срещу интернет, компютърни игри и 24-часови анимационни мрежи. Не забравяйте: съвременното хлапе е по-умно, по-разумно и лесно се отегчава от всяко поколение преди.

Подаване

Време за криза. Когато изпратите първия си ръкопис, направо се забийте в писането на втория. Когато ръкописът ви се върне необичан, изпратете още един материал на същия ден (или дори по-добре изпратете два). На всеки пет отхвърляния пренаписвайте. Никога не се предавай.

В продължение на няколко месеца изпратих ръкописа си до всеки агент в страната. Всички те отхвърляха, докато не бях унил. Затова вместо това насочих директно към издателите. Почти изпаднах от компютърния си стол, когато вторият веднага отговори. Прекрасното издателство Ibis в Мелбърн толкова хареса моята история, те ме помолиха да се ангажирам да напиша още две в същата поредица. Истината е, че за публикуване щях да се ангажирам да напиша продължение гол в балон насред Пит Стрийт. За щастие не го направиха. Но все още имам балона си.

Предварителна публикация

От приемането на книгата ми мина повече от година. Моята пациентска редакторка Белинда Болигер ме преведе през още две пренаписвания, за да добави предистория, да премахне треската ми от елипсиса и да омекоти по-екстремните си шеги. Главният ми герой стана по-малко неприятен и се промени пола от момиче на момче. Защо? Очевидно момичетата ще четат за момчета; но момчетата не са доволни да четат за момичета.

Първоначално кръстих книгата си на планетата на говорещите коне и мутанти в центъра на моята история. Въпреки това, Uponia (твърде странно) беше променено на Planet Horse Fart (твърде грубо) на ZAPP на Planet Horse (твърде конско) на Raz James и The Amazing ZAPP Discovery (твърде неясно) на Erasmus James и Galactic ZAPP Machine (също .. изчакайте, това е!).

Корицата се е променила почти толкова пъти, докато датата на публикуване е била върната от последната Коледа до май до юни до септември. Палци кръстосани на последния!

Изключително важно е да останете гъвкави и позитивни чрез такива промени и забавяния. Йога помага. По-добре да се оправи всичко, отколкото да се измъкне по-нисък продукт. Допълнителното време също ми даде време да създам уебсайт, да изготвя боен план с маркетинговия екип на Ibis Антъни и Паола и да гледам как косата ми става още по-сива. Междувременно банковата ми сметка е потопена в носа, но кой наистина се нуждае от изискани модни минуси като електричество и храна?

На пътя

Миналия месец отидох в Сидни, за да се погрижа за екипа по продажби на Pan Macmillan. Проведох десетминутна рутинна комедия и бях изненадан както всеки друг, когато приятелският екип се засмя на слабите ми шеги и изглеждаше въодушевен от продажбата на книгата ми. По време на дългото пътуване до вкъщи разбрах, че това ще бъде, но първото от много подобни промоционални пътувания: до училища, подписване на книги, всичко и всичко, което ще ми помогне да продам още няколко екземпляра и да продължа да правя това, което толкова обичам. Тогава дъждът започна да нахлува и предната ми гума издуха. Докато отскачах в храста, разбрах, че ми предстои да изживея още едно първо на живописното отклонение, известно като Публикационен път.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta