Джон Акий-Буа, а не Жан-Батист Окело – Агрей Ауори държи рекорда на Уганда в 110-те препятствия

Д

Литературата преобладаващо приписва националния рекорд на Уганда от 110 метра с препятствия на Жан-Батист Окело, благодарение на неговия личен рекорд от 14,48 секунди, който той установи на Олимпийските игри през 1960 г. в Рим.

20-годишният Окело и 21-годишната Агрей Авори представиха Уганда в състезанието с високи препятствия в Рим. Първият кръг на състезанието, след това четвъртфиналите, след това полуфиналите и по-късно финалът, се проведоха на същия ден на 3 септември 1960 г. Предварителният кръг се състоеше от шест мача, Окело беше влязъл в първата жега, Awori беше влязъл в шестата жега. Имаше пет до седем препятствия във всяка жега и най-бързите четирима от всяка жега щяха да се класират за втория кръг (четвъртфинали). В разгара си Окело беше втори (14.59), поради което премина към следващия рунд. Awori също не се справи, той завърши на четвърто място (15.36), но въпреки това се класира за четвъртфиналите.

Четвъртфиналите бяха разделени на четири мача, всеки с шест препятствия. Най-бързите трима във всяка жега биха се класирали за полуфиналите. В първата среща, в която беше поставен Окело, той завърши втори (14.48) и оттам се класира за полуфиналите. Това беше нов и впечатляващ рекорд в Уганда. Awori беше елиминиран, след като завърши четвърти в третия мач (14.94).

Полуфиналите се състоеха от две мачове, всяка с по шест състезатели. Окело участва в първата жега. Най-бързите трима във всяка жега биха преминали към финала. Окело не продължи напред във финала, след като завърши пети тук (14.59).

В края на игрите Awori и Okello щяха да бъдат част от щафетния отбор на Уганда 4×100 m. Те бяха дисквалифицирани в първия кръг. Другите спринтьори бяха Самуел Амукун и Гади Адо. Четиримата младежи бяха единствените състезатели на Уганда на Олимпийските игри в Рим. Сред четиримата само Самюел Еразъм Амукун и Агрей Ауори ще продължат да представляват Уганда на Олимпийските игри през 1964 г. в Токио. Awori ще установи училищни рекорди в спринтовете, скока на дължина и високите препятствия в университета в Харвард, а по-късно той става виден държавен служител и политик в Уганда. Амукун става виден геолог в Канада.

Някои твърдят, че Агрей Авори държи рекорда на Уганда от 110 метра с препятствия. Той успя да завърши високите препятствия в срещата и рекорда на Харвард от 14,2 секунди в началото на май 1965 г. на Greater Boston Collegiate шампионат по лека атлетика на стадион Харвард (Редактори 1965: 8). Въпросът е, че беше на 120 ярда с препятствия. Това е много приблизително, но не точно 110 метра. Също така условията не бяха признати или ратифицирани от международна организация по лека атлетика. Имаше и фактора на благоприятните ветрове.

В аналите е скрит националният рекорд от 110 метра с препятствия, който е златният олимпиец Джон Акий-Буа, който също държи националните рекорди в десетобоя и 400 метра, поставени на Игрите на Британската общност през 1970 г., проведени в Единбург. Игрите се проведоха от 16 до 25 юли. Общоизвестно е, че Акий-Буа завърши четвърти тук, във финала на 400 метра с препятствия, началото на метеорния си възход до звезда.

В Единбург щеше да има три кръга от състезание със 110 метра с препятствия, включително финалът. Всеки кръг се състоеше от седем препятствия и най-бързите петима във всяка жега щяха да се класират за полуфиналите. Akii-Bua беше поставен в първата жега от три мача, той се класира за полуфиналите по силата на своето четвърто място. Той завърши за 14.39 секунди, което очевидно е нов рекорд на Уганда. Изглежда няма доказателства, че някой Уганда е работил по-бързо от това в случая. Победителят в тази жега беше по-специално британската легенда Дейвид Хемери, който спечели злато на Олимпийските игри през 1968 г. в Мексико, където едновременно постави нов световен рекорд.

На Игрите на Британската общност от 1970 г. в Единбург имаше две полуфинални срещи на 110 метра с препятствия; а Акий-Буа беше поставен във втория, всеки от осем препятници. Първите четири най-бързи във всеки полуфинален мач ще се класират на финала. Akii-Bua не успя да стигне до финала, като завърши пети за 14.43 секунди. Но дори този момент беше по-бърз от рекорда на Уганда, който Жан-Батист Окело погрешно държи (14.48)!

Дейвид Хемери щеше да спечели на финала (13,99) и да претендира за злато.

Цитирани творби

Редактори, „Харвард отново печели, Фиоре поставя рекорд“. The Heights, том 45, № 25 (1965): 8.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta